pondelok 14. februára 2011

ČIERNY MESIAC JANUÁR...

Január bol zatiaľ asi najhorší mesiac mojej exchange.  Mala som toho veľmi veľa v škole, nemala som absolútne žiadne pozitívne správy zo Slovenska a mala som aj nejaké tie problémy s kamarátkami v škole. Akosi to bol jeden mesiac, kedy som mala pocit, že na mňa každý kašle a nikto na mňa nemá čas. Nejdem to rozoberať, jednoducho také obdobia v živote existujú a obzvlášť intenzívne ich vnímate, keď ste na výmene. Ďaleko od rodiny a kamarátov. Ale všetko sa dá zvládnuť. Aj napriek tomu, že som mala v januári samé pochmúrne myšlienky, prežila som niekoľko pekných chvíľ.

=> V utorok, 11.1., som bola na ROTARY novoročnej party. Konala sa v L'Observatoire de la Capitale na 31. poschodí, skadiaľ som mala možnosť vidieť výhľad na celý Québec. V tento večer som sa rozprávala s rôznymi ľuďmi z môjho klubu a stretla som sa tam aj s mojimi prvými host rodičmi. Uvedomila som si, že som rozprávala 4 hodiny vkuse bez prestávky po francúzsky. Hovorila som sa aj s guvernérom celého dištriktu (už som ho raz stretla na Orientation meetingu), je to veľmi milý muž. Okolo 21.00 ma môj konselor odviezol domov.
 L'Observatoire de la Capitale

 Výhľad

=> V sobotu, 15.1., som sa zúčastnila narodeninovej party exchange študentky Mariel z Brazílie. Oslavovala 18tku. S Doroteou sme jej kúpili deň pred tým darček (prasiatko = pokladnička s motívom 18tky a tancujúceho plyšového čerta), okrem toho som si kúpila aj okuliare, čelenky a ešte zopár iných drobností. U Mariel sme takmer celý večer vytvárali „cupcakes“. Bolo to veľmi milé, aj keď môj umelecký talent sa rovná nule. Niekoľko dievčat ale vytvorilo veľa podarených „cupcakes“. Veľkú srandu sme si robili z Jany, ktorá vytvorila jednu super konštrukciu :D (viď fotka). Neskôr sme večerali, po večeri sme skonzumovali naše výtvory, hrali sme šípky a nakoniec sme pozerali jeden skvelý film - 500 days of Summer.  Všetko najlepšie, Mariel!
 Začiatok

 Môj výtvor č.1 :D

 Môj výtvor č.2 :D (ostatné radšej nezverejňujem)

 Andreine prasiatko

 Cupcakes

 Theresa s Janinou super konštrukciou :D

 Hrdá umelkyňa :D

 Oslávenkyňa Mariel s host sestrou Noémie

 Film 500 days of Summer

=> V sobotu, 22.1., sme (Sopheng, Draft, Dorotea, Jana, Theresa, Noora a ja) išli do jednej reštaurácie, kde nájdete najlepšie Poutine na svete. Jana mi poslala informácie o autobuse, ktorým som sa do tej reštaurácie mala dostať. Pravdaže tie informácie neboli tak celkom presné a autobus som zmeškala. Musela som čakať asi polhodinu na ďalší. Absolútne som nevedela, kam idem, kde mám vystúpiť a ako sa mám od busky dostať do reštiky. Ale podľa Janiných inštrukcií som sa tam nakoniec dostala. Moje Poutine už boli dosť studené, keďže som meškala asi hodinu. Nevadí. Po večeri som šla s Doroteou ku Sophengovi. Hrali sme Skip-Bo a rozprávali sa. Mám veľmi rada Sophengovu (Doroteinu prvú) host mamu. Okolo 22.00 som nasadla na bus a okolo 23.00 som dorazila domov.

* Poutine som akosi neodfotila :D. Dúfam, že mi to odpustíte.

=> V nedeľu dorazila obrovská zima, v pondelok ráno som išla do školy v teplote -28°C a pocitová teplota bola -44°C. Keď som dorazila do školy, mala som zmrznuté mihalnice aj sopeľ (s prepáčením) v nose!

=> Posledný januárový týždeň bol maximálne náročný. Pondelok: test - anglina, utorok: voľno, ale mala som veľkú prezentáciu ROTARY (čítaj o nej nižšie), streda: test - franina, štvrtok: prezentácia - anglina, piatok: prezentácia - umenie. 

=> V utorok, 25.1., som mala veľkú prezentáciu o Slovensku po francúzsky pred vyše 70 ľuďmi. Mala som hroznú trému, ktorú vystupňoval fakt, že sa na ROTARY stretnutí objavila aj moja prvá host mama s Theresou a Janou. Nemám rada, keď musím niečo prezentovať pred ľuďmi, ktorých poznám, haha. Nebola som schopná nič zjesť, stres mi zvieral žalúdok. Akonáhle som sa ale postavila k mikrofónu, tréma zo mňa opadla a podala som fakt dobrý výkon. Bola som so sebou veľmi spokojná. Ani francúzština mi nerobila problém, čoho som sa bála najviac. Miestami som bola dokonca aj vtipná. Dostala som standing ovation. Na záver som darovala prezidentovi môjho klubu vlajku rožňavského klubu a ja som dostala vlajku klubu Québec. Keď sa skončilo stretnutie, všetci mi gratulovali, chválili ma a povedali, že som im dala chuť navštíviť Slovensko. Dobre, skončila som s chválením sa, haha. 
 Château Frontenac - miesto, kde som mala prezentáciu!

=> V piatok, 28.1., mi volal prvý host otec, či nechcem ísť na hokejový zápas. Čo je to za ozázku? Pravdaže idem! Zavolala som kamarátke zo školy Liliane, či sa nepridá. Najprv sme sa navečerali v Subway a potom sme sa busom odviezli do domu mojej prvej host rodiny. S mojím prvým host otcom a dedkom sme sa vybrali na zápas. Hrali Remparts (Québec) proti Titan d'Acadie-Bathurst. Na zozname hráčov bol napísaný aj jeden Slovák, ale na zápase nebol prítomný :(. Nepamätám sa na konečný výsledok, ale viem, že sme vyhrali. Jeden Čech, ktorý hrá za Québec exceloval. Dal dva góly a jednu asistenciu. Úžasný zápas. Ako každý jeden hokejový zápas.
 S Liliane

 Keď čistí ľad černoch, má čiernu mašinu. Keď čistí beloch, má bielu mašinu.

 So starkým :)


=> V sobotu, 29.1., som bola na karnevale, ktorý sa začal už v piatok. Je to druhý najslávnejší karneval sveta, hneď po Rio de Janeiro a najslávnejší zimný karneval sveta. Nájdete tam rôzne atrakcie (pripojím veľa veľa fotiek!), sochy z ľadu, ľadový zámok pre Bonhomme Carnaval (maskot karnevalu, ktorého každý pozná, každý miluje a bez neho si karneval nikto nevie predstaviť), atď. Tento karneval trvá asi dva týždne. Ak si na začiatku kúpite malého panáčika v tvare Bonhomme Carnaval za 12 dolárov, môžete navštíviť ktorúkoľvek atrakciu bez platenia. Cez víkendy sa v meste konajú rôzne akcie. V túto sobotu prebiehali preteky psích záprahov. 


 Psie záprahy



 Kalčeto!


 Auto-ľad-preteky :D


 Ľadová šmýkačka 

 Socha z ľadu

 Ľadový zámok pre Bonhomme Carnaval


 Keď vám je zima, môžete sa ohriať :)

 Bar z ľadu


 Bonhomme Carnaval tancuje s publikom

 Kaja, Bonhomme Carnaval, host mamka


 Vonka mínus 20 °C. Nechcelo by sa mi stade vyliezť...

 V tento deň sme sa v podstate len prechádzali a pozerali atrakcie. Asi 3 hodiny. Pozreli sme si interiér zámku pre Bonhomme Carnaval, sochy z ľadu,... karneval bol v podstate ešte len v začiatkoch.

=> V nedeľu, 30.1., sme boli (Theresa, Noora, Draft) nakupovať s Demi – novou exchange študentkou z Austrálie. Býva v Sydney, kde je teraz asi 30 °C a do Québecu dorazila minulú nedeľu, kedy tu bolo -30 °C. Chúďa dievča. Po francúzsky nevie (ako všetci na začiatku), preto sme sa s ňou bavili anglicky. Ani si neviete predstaviť, aké je pre mňa zrazu ťažké komunikovať anglicky! Stále začnem vetu po anglicky a pokračujem francúzsky. Francúzština mi už úplne ovládla hlavu. Každopádne, Demi sme zobrali na obed do Ashtonu a dali sme si poutine. Toto tradičné jedlo Québecu jej ale vôbec nechutí. Niekoľko hodín sme sa len potulovali po nákupnom centre a k večeru som šla s Theresou a Noorou do kina na film 127 hours. T-o-t-o b-o-l-o n-i-e-č-o b-r-u-t-á-l-n-e! Neskutočne perfektne spracovaný film a nehorázne silný príbeh. Niektoré časti som nebola schopná pozerať, tak som si len skrývala hlavu do svetra. Vau! Ak sa to chystáte pozerať, určite sa psychicky pripravte. Najhoršie na tom je, že to je skutočný príbeh! Pripájam trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OlhLOWTnVoQ
 Poutine

  Theresa a Draft
Film 127 hours

A je tu koniec januára. Bude február lepší? (čo sa mojich myšlienkových pochodov týka)

2 komentáre: