streda 27. októbra 2010

ČO OKTÓBER DAL. . .

- Bola som so školou v divadle. Bolo to predstavenie od najznámejšieho autora z Québecu (Michel Tremblay). Nerozumela som síce veľa, ale vyzeralo to zaujímavo :D.
- Bola som nakupovať s kamarátkou (srandy kopec). Kúpila som si svetrík (Dadin obľúbený :D). Nedávno som si kúpila aj kostým na Halloween. Nepoviem vám, čo budem, aby ste mali prekvapenie :D:D. Plus som si kúpila čižmy. Do -30°C. Haha. Dúfam, že prežijem túto zimu (minimálne 3 metre snehu).
- S exchange študentmi som bola v kine na film Social Network (Réseau social). Film o tom, ako vznikol Facebook. Celkom to bolo zaujímavé. Plus hral tam Justin Timberlake ;). 


- Jedna kamarátka zo školy bola u mňa doma a pozerali sme Titanic. Ona je asi jediný človek na tejto planéte, ktorý ešte nevidel tento film :D. Tak som jej nakázala, že ho musí vidieť. A poslúchla ma :D. Ten film budem milovať navždy! Ale išlo ma poraziť, keď som sa snažila vžiť do deja – Titanic sa potápal a ona povedala: „Leonardo...sexyyy.“ :D:D Ja tam plačem a ona toto zatrie. Dobre, stačilo o tomto :D.
- V škole mám veľa práce. Ale som rada, že mám čo robiť. Lebo si aspoň rozširujem svoju francúzsku slovnú zásobu. Aj keď verte mi, že robiť úlohy a písať testy po francúzsky nie je med lízať. Ale celkom sa mi darí... teda, nie je to až tak veľmi veľmi zlé, haha.
- Bola som na tanečnom vystúpení jednej mojej kamarátky. Bolo to „awesome“! Neviem celkom ako nazvať ten tanečný štýl, ale jedno viem. Tie tanečnice museli neskutočne makať, aby sa to naučili. Až som mala zimomriavky! 


- Tancujem! Hip-hop, každý pondelok od 19:30 do 20:30. Je to celkom sranda a zoznámila som sa s novými ľuďmi. A navyše robím to, čo ma baví zo všetkého najviac. Dance, dance, dance,...
- Bola som sa fotiť na maturitné fotky. Tento rok som maturantka (!) a budúci rok budem znova (teda, ak urobím rozdielovky). Najprv ma odfotili v uniforme, potom v takom tom habite (ako v amerických filmoch) s kvetmi v rukách a tretia fotka bola aj s tou čepičkou na graduation (:D) a s diplomom v ruke. (Pridávam len fotku v uniforme, ostatné dve sú bohužiaľ verejnosti neprístupné!!! :D)
Trošku blbo som to odfotila :D

- DOPLNKY O ŠKOLE:
1. Nikto tu ani neuvažuje o používaní ťahákov alebo inej forme podvádzania na testoch. Vzťah učiteľ - žiak je tu veľmi dobrý a žiaci si ho nechcú pokaziť. Vedia, že keby podvádzali, učiteľ si to zapamätá a ich priateľský vzťah sa nalomí. Oni tu považujú učiteľov za svojich kamarátov, a preto podvádzanie pri testoch je pre nich ako oklamať svojho kamaráta.
2. Spomínala som, že hodina končí vtedy, keď zazvoní a nie vtedy, keď povie učiteľ. Ale takisto je to aj so začiatkom hodiny. V triede musíte byť už pred zazvonením, pretože keď zazvoní, začína sa hodina. Čiže, nie ako na gymrv, že zazvoní a my ešte kľudne postávame na chodbe.
3. Môžeme im závidieť, že nemajú ústne skúšanie a nežijú každý deň s prosbou: „Prosím, nech ma nevyvolá.“ Ale testy tu majú fest ťažké. No povedali mi, že tak ťažké testy sú len na tejto škole. Pretože táto škola je najlepšia škola v celom Québecu. Čiže vyžaduje od svojich žiakov veľa. Preto také náročné testy. Teda, som na najlepšej škole v Québecu, ktorá je veľmi ťažká aj pre domácich, ktorí rozprávajú po francúzsky. A ja dokážem byť na tejto škole trojkárka! Neviem ako to robím, haha.
4. V utorok bola na chodbe jedna akcia. Dievčatá sa pretekali, ktorá čo najrýchlejšie zje balíček chipsov (alebo niečoho podobného). Nikdy by som neverila že to je aktivita organizovaná riaditeľkou školy.
5. Škola má jednu veľkú jedáleň s vareným jedlom a dva bufety, kde si môžete kúpiť šalát, sendvič alebo niečo podobné (nevarené). Nachádza sa tu aj ošetrovňa, čiže, keď sa necítite dobre, môžete si tam ísť počas vyučovania pospať.
6. Nechcem sa vychvaľovať alebo niečo podobné, ale jednoducho to sem MUSÍM napísať! Mala som prejav. Päť minút som rozprávala pred celou triedou (35 ľudí) po francúzsky. Nekoktala som. Nemala som okno. Hovorila som plynule. Hovorila som spamäti (bez papiera). Rozprávala som o Milionárovi z chatrče a nakoniec som im pustila na Youtube trailer. Počas traileru zazvonilo (keď zazvoní, hneď každý uteká z triedy von a nezaujíma ho, či sa ešte niečo na hodine deje alebo nie. VŽDY!), ale teraz sa nikto nezdvihol zo stoličky. Všetci zostali sedieť a dopozerali „môj“ trailer. Potom za mnou prišlo mnoho dievčat a všetky hovorili aké to bolo super. Na chodbe a na obede ma zastavovali baby, s ktorými som sa nikdy pred tým nebavila a chválili ma, ako skvele som rozprávala. Netuším, akú známku za to dostanem, pretože som v tom prejave isto nemala všetky potrebné informácie, ale je mi to jedno. Pretože som to dala!!! :P
7. Náš angličtinár strašne neznáša, keď niekto používa ceruzku. Takže musíme písať vždy perom. V jeden deň sme mali test. Vošli sme do triedy a na tabuli bolo obrovským písmom napísané: „Use a PEN or DIE!“ :D:D
8. Na škole nie sú voľné hodiny ako na gymrv (alebo všeobecne v SR). Aj keď učiteľ chýba, tak niekto zastupuje a žiaci robia nejakú prácu, ktorú im učiteľ poslal po zastupujúcom učiteľovi.
9. Dochádzku žiakov na celej škole má na starosti jedna žena. Čiže, nie ako u nás, že to kontroluje triedny. Táto žena chodí každú jednu hodinu do každej triedy po celej škole a od každého profesora dostane papier s menami žiačok, ktoré chýbajú.

- Žijú tu čajky :D.
- Každé ráno, keď idem busom do školy, tak pri vstupe do centra mesta sú NESKUTOČNÉ kolóny! Fakt, neskutočne dlhé. Viem, že to je tak v každom veľkom meste. Ale bola som aj v Paríži, aj v Londýne, ale nič podobné som ešte nevidela. Tie kolóny musia mať niekoľko kilometrov. Našťastie môj bus chodí trasou, ktorá nezapadá do tejto zóny kolón.

2 komentáre: